top of page
  • Buket Nişel

Bir masal diyarı Kapadokya


Ben hayatımda böyle bir şey görmedim. Baktığım her yerde bir fotoğraf karesi var. Sadece yemek yemek için geldiğim Ürgüp’te kalbimi bırakıp dönüyorum. Yok böyle bir doğal güzellik. Yaz yaz bitmez Nevşehir taşlarını , peri bacalarını, gecesi 250 eurodan başlayıp 2000 eurolara çıkan özel mağara otel odalarını.

Günlerden mantı günüydü, çünkü Kayseri’deydim. Ziyaret ettiğim iş arkadaşlarım bir değişiklik yapıp testi kebabı yiyelim dediler. Önce mırın kırın ettim. Kayseri’ye gelmişim ne testi kebabı? Kayseri mantısına hasta olurum. Gece rüyamda bile görürüm. Sonra dediler ki buraya çok yakın, Ürgüp’te. Ürgüp mü? Kapadokya Ürgüp mü? Hiç gitmemiştim Kapadokya’ya. Bir heyecan bastı birden. Hepsinden önce koşarak arabaya bindim.

Yol boyunca üzüm bağları gördük. Şıra mı yapıyorlar dedim. Hem şıra hem de şarap yapılıyormuş çok şaşırdım. Kayseri’de otel dışında içki içecek yer yok. Ama 45 dk araba ile gidince her yer şarap. Buraya bağ bozumuna bile gelinir diye geçirdim içinden. Turasan’ın önünden geçtik. Bavulum yok. Uçağa el çantasında almazlar diye şarap alamadım, içimde kaldı.

Ve derken ilk peri bacasını gördüm. Muazzam bir doğa harikası. O koca kaya nasıl da tepesinde duruyor? Nasıl olmuş bunlar? Volkanik patlamalar oluşan çökelti taşından, tüfden oluşmuş meğerse. Bu taşlar sel sularıyla aşınınca bu muazzam görüntü ortaya çıkmış. İlerledikçe peri bacaları artıyor. İçinde yaşayanlar var inanmıyorum. Daracık sokaklara giriyoruz. Tüm yapılar Nevşehir taşından yapılmış. Müthiş bir doku.

Testi kebabı

millstone cavesuites, kapadokya, testi kebabı

Derken testi kebabı yiyeceğimiz ​Millstone Cave suites'e geliyoruz. Şaka yapıyor olmalılar diye düşünüyorum. Sanki arkada bir kamera var, masa, peri bacaları hepsi kadraja göre ayarlanıp yerleştirilmiş, bana da geç merkeze otur, şimdi çekime başlıyoruz diyorlar. Burada alkolik olur insan diye düşünüyorum. Bu ne güzel manzara bu ne keyif?

testi kababı, uçhisar, kapadokya,

Derken 2 saat önce sipariş ettiğimiz testi kebabı geliyor. Üzeri hamurla kapatılmış Avanos testileri kendi başlarına zaten harika. İçinden ne çıkacak acaba? Garson koca bir satırla testiyi kırıyor. Kırarken elini de yakıyor. İçinden muazzam bir et çıkıyor. Mis gibi baharat kokulu lokum bir et. Soruyorum bu nasıl yapılıyor diye. Ellerinde dana/koyun ne varsa kuşbaşı olarak testiye koyup kömürde eti pişiriyorlarmış. Üzerine domates, sarımsak, çeşitli baharatlar koyduktan sonra testinin ağzını hamurla kapatıp köz ateşe gömüyorlarmış. Yaklaşık 2 saat sonra testinin ağzındaki hamur pişince yemek de pişmiş oluyormuş. Testi’lerin de ayrı bir güzelliği var. Avanos’ta Hititlerden beri yapılırmış çanak, çömlek. Babadan oğula geçen bir meslekmiş bu. Kızılırmağın eski yatağından toplanan killi toprağın çamur edilip pişirilmesiyle yapılırmış.

testi kebabı, millstone caves, uçhisar, kapadokya

Argos in Cappodocia , uçhisar, kapadokya, seki restaurant

Argos in Cappodocia

Yemekten sonra kahvelerimizi içmek üzere Uçhisar'daki Argos in Cappodocia diye bir otelin restaurantına (Seki restaurant) geçiyoruz. Artık bir kuzuyum ben . Nereye derlerse oraya gidiyorum. Burası da mı masal diyarından çıkmış gibi olur be kardeşim! İçeride dolaşıyorum , aldıkları ödülleri boy boy duvarlarda. En iyi şarap listesi ödülü, mükemmellik ödülü, gümüş madalya, altın madalya vb.

argos in cappadocia, seki restaurant

Nereye geldim ben? Dekorasyonu ayrı, kurutulmuş elması, üzümü ayrı, bezir hanesi ayrı güzel. İçimden çığlık atmak geçiyor ama ayıp olur diye susuyorum. Masaya oturuyoruz. Arkadaşlar aralarında sohbet ediyorlar, onları dinleyemiyorum. En sevdiklerime Argos in’in fotoğraflarını göndermekle uğraşıyorum. Daha Kapadokya’nın gün doğumunu, gün batımını, balonlarını, açık hava müzesini görmedim bile.

Buraya yeniden gelmeliyim, en sevdiklerimle gelmeliyim diye kendime söz veriyorum.

Sevgiyle kalın,

Buket Nişel

184 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page