top of page
  • Buket Nişel

Pastırmanın kralı Kastamonu'da


Taşköprü sarımsağı

Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali, Murat Boz

Yerim o sarımsakları ben, tutmayın beni! Hele genç bir kızken daha da bi fena yerdim. Ekmek arası, ekmek üstü, ekmeksiz götürürdüm çiğ sarımsakları . Genciz tansiyon derdimiz de yok. Lakin bir gün annem keskin kokuyu fark edip duruma el koydu. Bu tek celsede boşanma sebebidir, senin derdin ne dedi. Pek üzülerek vazgeçmek zorunda kaldım. Ama hemen hemen her yemeğe (pişmiş olarak) koyarak bu arzumu bastırmaya çalışıyorum.

Kastamonu'ya gidince bu anılarım depreşti. Kastamonu sarımsağı ile meşhur bir şehrimiz. Kastamonu merkezde yetismiyor tabi ki. Kastamonu' en çok köyü olan 3. şehrimiz. Sarımsağıyla ünlü Taşköprü de Kastamonunun bilindik köylerinden. Taşköprü sarımsağın diğer sarımsaklardan farkı çok. Bir kere Taşköprü sarımsağı diğer sarımsaklara göre çok daha keskin kokulu, daha baharatlı, aromalı, daha etli, daha tombik. Vitamin ve mineral yönünden de daha zengin. Hatta kanser önleyici olduğu varsayılan Selenyum da sadece Taşköprü sarımsağında var. Türkiye’de yetişen diğer sarımsaklarda Selenyum yok. Hal böyle olunca sarımsağı Taşköprü’den alma mecburiyeti ortaya çıkıyor. Allahtan çalıştığım işyerinde Taşköprülü bir arkadaş var da bizi sarımsaksız bırakmıyor.

​​

Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali, Kenan doğulu

Ünü başka ülkelerde de duyulan Taşköprü sarımsağı için her yıl Ağustos ayında Taşköprü’de Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali

yapılıyor. Bu sarımsak festivallerinde konser veren Kenan Doğulu, Murat Boz, Gülşen gibi sanatçılar sarımsak kralı ve kraliçesi ilan ediliyor, ayrıca sarımsak güzeli gibi matrak güzellik yarışmaları düzenleniyor. Özellikle Kenan Doğulu'ya sarımsak taç pek yakışmış :-) Ağustos ayında Taşköprü’ye gitmek farz oldu artık.

Kastamonu pastırması

Sarımsak bu kadar lezzetli olunca Kastamonu'nun pastırması da çok meşhur oluyor. Hatta Kayserililer darılmasın lütfen ama Kastamonu pastırması mı Kayseri pastırması mı diye sorarsanız kesinlikle Kastamonu pastırması derim. Tabi çiğ olarak yiyecekseniz. Kastamonu pastırması o kadar ince ki pişirdiğinizde neredeyse eriyor o yüzden ben çiğ yemeyi tercih ediyorum. Kastamonulular pişmişini de keyifle yiyorlar. Mesela pastırmalı ekmek oldukça popüler. Ekmek dediklerine bakmayın. Aslında arasına pastırma konmuş gözlemeden çok daha ince bir hamurun saçta pişirilmesiyle yapılıyor. Pastırmalısı kadar, kıymalısı da çok meşhur. Ona da etli ekmek diyorlar. Konya’daki etli ekmekle alası yok. İkisini karıştırmamak gerek. Neyse biz dönelim pastırmaya.

Kastamonu pastırmasını bu kadar özel kılan nedir? En büyük farkı kesinlikle Taşköprü sarımsağı yaratıyor. Onun aroması başka hiçbir sarımsakta yok. Pastırma geleneksel yöntemlerle elle yapılıyor. Fabrikada üretilmiyor. Etler fırında 1 günde kurutulmuyor. Doğal ortamda, 45 gün süreyle pastırma yazında (Ekim – Kasım ayları arasında) kurutuluyor. Kesilen hayvanlar çiftlikte değil yaylada otluyor. İncecik zar gibi doğranması da ayrı bir özelliği tabi.

Peki nereden alacaksınız? Birçok yerde güzeldir herhalde ama ben pastırmacı Fatih’den alıyorum. 1923 yılından beri yapıyorlar bu işi. Suyunu çıkartıp kargo ile de istiyorum. Yılbaşı soframızın olmazsa olmazıdır Kastamonu pastırması. Tabakoğlu da ünlü Kastamonu pastırmacılarından, ondan da kargo ile alabilirsiniz. Büyükşehirlerde şarküterilerde bulunması zor. Hem çok tanınmıyor hem de fabrikasyon üretilmediği için Kayseri’deki gibi çok miktarda üretilip tüm ülkeye dağıtılamıyor. Yolunuz Kastamonu’ya düşmese de internetten sipariş edip bi tadına bakın derim ben. Şimdiden afiyet olsun.

Sevgiyle kalın.

124 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page