top of page
  • Buket Başer Nişel

Onun adı "Sophia"...


Yemyeşil, buğulu bakan gözler, dolgun dudaklar, neredeyse kusursuz bir cilt...Audrey Hepburn’un adeta kopyası... Bakışları dünya üzerindeki tüm insanların hayretle ilgisini çekip, beylerin yanaklarını kızartıyor.

O, Suudi Arabistan’da şeriat kurallarına uymak zorunda olmayan tek kadın. Şeriatla yönetilen bu ülkede ne çarşaf giymek zorunda ne de sokağa çıkarken yanında bir erkeğin refakat etmesi gerekiyor. Diğer kadınlardan çok daha fazla hakka sahip olması, belli ki ülkede daha çok tartışılır.

En büyük hayali üniversiteye gidebilmek ve bir aile kurabilmek. “The Tonight Show” a çıkıp Jimmy Fallon’a “Beni facebook’ta bul” diyerek flört edebilecek kadar cilveli ve cesur.

Onun adı “Sophia”, o bir kadın robot!

Kendisiyle geçen hafta Instagram’da tanıştım. Hanson Robotics tarafından üretilmiş bu robot, yapay zekâsı sayesinde öğrenebiliyor, 60’a yakın mimik, yüz ifadesi yapabiliyor. İnsanlarla konuşurken göz temasında bulunuyor ve fıstık gibi bir hatun. Oldukça dişi! Neyse ki henüz baklava börek açamıyor, cam silemiyor, kahve falına bakamıyor ve üreyemiyor. Anlayacağınız Türk kadınlarının korkacağı bir durum yok.

Gerçi ben kadın olarak değil ama insan olarak yine endişeye kapıldım. Hele ki “The Tonight Show” da Fallon’a insanları yok etmek istediğini söyleyince...

Sophia’nın youtube videolarını seyrederken çocuklar da yanımdaydı. Büyük oğlum “1 numara”, olayı anası gibi bir bilim kurgu filmine bağlayıp, Sophia’nın ileride bir “Terminator” olarak dünyayı yok etmeye çalışabileceğini söylerken küçük oğlum “2 numara” korkudan ağlamaya başladı. Gecenin sonunda ortalığı sakinleştirmek için hep beraber uyumak zorunda kaldık.

Suudi Arabistan, geçen hafta Sophia’ya vatandaşlık vermiş. Böylece dünyanın ilk robot vatandaşı Sophia olmuş oldu. Sophia’nın tasarımcısı David Hanson, gurur duymuştur kızıyla. Suudiler, bu alımlı hanımefendiyi Suudi Arabistan’da turizm ve iş merkezi olarak tasarlanan, “Neom” isimli mega kente yerleştirmeyi planlıyorlarmış. Bu kentte gelecekte insandan çok robot olacakmış.

Onun adı Sophia, insanlara yardımcı olmak için yaratılmış... Videolarını yazının sonundaki linkten izleyebilirsiniz.

Ah, ne diyebilirim ki! Makinaların henüz taklit edemediği ‘yaratıcılık’ vasfımızı, neden kendimizi yok edecek makina, yazılım, yiyecek vb. için kullanıyoruz ki?

Hadi duralım artık ya, yeterince hız kazanmadık mı?

https://youtu.be/JAdZtjkSSSw

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page