top of page
  • Buket Başer

Mutlu ülkelerin sırrı

Güncelleme tarihi: 10 May 2020


Hepimize tebrikler! Bir dünya sıralamasında daha dibi görmüşüz.

Dünya Ekonomik Forumunun “Küresel Cinsiyet Eşitliği” raporuna göre, 149 ülke arasında Türkiye’ye 130. sıra layık görülmüş. Az daha dişimizi sıksak, Suudi Arabistan, Iran, Irak ve Suriye’nin bile altına inip, dünya üzerindeki, kadın erkek hakları arasındaki uçurumun en fazla olduğu ülke de sayılabilirmişiz.

Suudi Arabistan'a dikkat!

Bir zamanlar kadınların araba kullanmasının bile yasak olduğu Suudi Arabistan’da, kadın hakları hızla artıyormuş. Suudi kadınlar, artık araba kullanabildikleri gibi, maraton vb. bazı spor müsabakalarına da katılabiliyorlarmış. Bazılarımızın çok tehlikeli bulduğu “ılımlı İslam politikası” kapsamında yapılanlar bunlarla sınırlı kalmamış. Şanslı Suudi kadınları artık kocaları onları boşadığında haberdar olabiliyorlarmış. Evet doğru okudunuz, önceleri kocaları onlara dava açtığında haberleri bile olmuyormuş.

Kadın robot “Sophia”ya vatandaşlık vermesiyle benim dikkatimi daha da çeken Suudi Arabistan’da bir süredir kadınlar siyah çarşaf giymek ve başlarını örtmek zorunda da değillermiş. Oraya gidip gelenlerden duyduğum kadarıyla bu başı açık gezebilme mevzusu henüz pek yaygın değilmiş, ancak en azından turist olarak gittiğinizde saçlarınızı uçuşturarak gezebiliyormuşsunuz. Anladığım kadarıyla isteyen turistler kırmızı oje bile sürebiliyormuş. Bu gidişle, Suudi Arabistan “Küresel cinsiyet eşitliliği” 2018 raporunda 141.sırada olsa da, seneye bizi geçer gibi duruyor.

Rapora geri dönersek, Kuveyt, Etiyopya, Tunus gibi ülkeler bu sene bizden daha yüksek puan almış. Hatta Türkiye’deki en itibarlı çocuk bakıcılarının memleketi “Fillipinler” listeye 8.sıradan girmiş. Filipinli kadınlar, erkeklerle eşit haklara sahip oldukları, mis gibi ülkelerini bırakıp bizde niye bakıcılık yapmaya gelirler, anlayamadım. Herhalde vatanlarına döndüklerinde taşı toprağı öpüyorlardır.

Çok gelişmiş olduğunu sandığımız Amerika değil ilk ona ilk 20’ye bile girmemiş. 51.sırada duruyor, “Medya Günlüğü” okurları için hadi Rusyayı da yazalım, o da 75.sırada.

Cinsiyet eşitliliği sıralamasının şampiyonu ise birinci sıraya yerleşen İzlanda, onu Norveç ve İsveç takip ediyor.

Kışlarını uzun ve karanlıkta geçiren, bu buz gibi Nordik ülkeleri her ne hikmetse bir de “Dünyanın en mutlu 10 ülkesi” sıralamasına girmişler…demek ki bu analizlerden yola çıkarak;

“Mutlu ülkelerin sırrı, kadınlara hak vermekten geçer.” diyebiliriz.

Beyler, bilmem anlatabildim mi?

Gelen tüm mesajlara, hediyelere çok teşekkürler ama bugün aslında hediye kabul edilecek, bayram havasında kutlanacak bir gün değil. Bugün bir kadın olarak aynı koşullarda bulunduğun, çalıştığın, düşündüğün, hizmet verdiğin, hizmet aldığın erkeklere aynı haklara sahip olmayı talep ettiğin gün.

Bu vesileyle, ülke refahı için daha yüksek maaş, yönetimde daha fazla pay, daha fazla yetki ve daha yüksek mevkii istiyoruz. Kendimiz için bir şey istiyorsak ne olalım! Her şey güzel Türkiye’miz için.

Sevgiyle kalın,


16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page