top of page
  • Buket Başer Nişel

Dünyanın en genç CEO'su

Güncelleme tarihi: 10 May 2020


Jenk Oz, sadece 12 yaşında! Geçen hafta İstanbul’da düzenlenen “Brand week” te dünyanın en genç Ceo’su olarak sahneye çıktı ve dedi ki:

“Size hayalinizdeki ilk işi nasıl gerçeğe dönüştürebileceğinizi anlatacağım”

Seyirciler şaştı kaldı. 12 yaşında bir çocuk, salondaki yüzlerce işveren, yönetici, reklamcıya ilk işlerini nasıl kuracağını anlatacak öyle mi? Evet, gerçekten öyle oldu.

Şu hayatta nasıl öğrenmenin yaşı yoksa, öğretenin de yaşı olmuyor.

Jenk, Londra’da doğup büyümüş bir aktör, müzisyen ama en önemlisi “IcoolKid” adlı şirketin kurucusu ve Ceo’su. Web sitesi “Icoolkid.com”dan çocuklara yönelik içerik üretiyor ve yayınlıyor. Ayrıca profesyonel gece kluplerinde çalınmak üzere hazırlanmış playlistler yazıyor ve yakında piyasaya sürülecek “icoolkidgear” isimli bir de kıyafet markası var. Anlayacağınız, The Evening Standard gazetesi tarafından “2017’ Yılının En Etkili İsimleri” arasında gösterilen Jenk Oz, başarılı bir girişimci.

12 yaşındaki bu becerikli ve sempatik girişimci, geçen hafta Apple’in creative direktörü Ken Segall ve Facebook’un başkan yardımcısı Sarah Personette ile Zorlu PSM’de aynı sahnede yer aldı.

Jenk, birçoğumuzun Mars’tan geldiğine inandığımız, internetin içinde doğup büyüyen bir “Z kuşağı” mensubu. Bu yaratıcı genç, konuşmaya

“%70’miz kendi işini kurmak istiyor ve %15’imiz bunu henüz lisedeyken başaracak” diye başladı. Sonra da “%30’umuz 5 yıl içinde insanları yönetecek” dedi. Yanımda oturan kişiyle birbirimize şöyle bir baktık.

“Jenk, bizi yönetmekten mi bahsediyor? “

“Yapma etme, çocuğum! Daha geçen hafta yapay zekayla uğraşıyorduk. İşimizi yazılımlara, robotlara kaptırdık, mesleğimiz gitti gidiyor derken, bir de yaratıcı, enerjik, teknolohik ve zeki “Z kuşağı” mı çıktı başımıza? Düpedüz haksız rekabet bu, vallahi oynamayacağım artık !”

Jenk’in önerisi son derece basitti aslında. “Hayal et, çiz, planla, gerçekleştir”. Yaşı küçük olduğu için gençlere, “kendinize hayallerinizi anlatabileceğiniz, size yol gösterebilecek büyükler seçin.” diye tavsiyede bulundu sonra da ekledi:

“Çocuklar en çok uykudan az önce hayallerini anlatmayı severler. Onları dinleyin.”

Şöyle bir kaykıldım yerimden. Ben o saatlerde çocukları, “Hadi bakalım, sabah erken kalkacaksınız, konuşma bitsin artık!” diyerek susturuyordum. Ah ben ne yapmışım? Böyle yaratıcı Ceo, Meo olacaklarsa, bundan böyle varsın uyumasınlar sabaha kadar...

Hatta dün akşam, uykudan az önce iki numaralı oğluma sordum:

“Büyüyünce ne iş yapmayı düşünüyorsun yavrucum?”

Uyku pozisyonundan, oturma pozisyonuna geçip ciddiyetle cevap verdi:

“E, çiftçi olacağım ya anne!“

“Çiftliğinde ne yetiştireceksin peki?”

“Havuç, patates, lahana ve yavru kedi.”

...😳

Jenk Oz konuşmasını şöyle tamamladı.

“Eğer bir hayali hayal ederseniz, sonunda sadece bir hayaliniz olur. Eğer bir işi hayal ederseniz, sonunda gerçek bir işiniz olur”

Hal böyle olunca, benim iki numara “Ceo” filan olur mu bilmem, ama çok iyi bir çiftçi ve yavru kedi bakıcısı olacağına inancım tam.

Ayrıca bir daha “hadi susun, uyuyun artık” dersem ne olayım!

Gördüğünüz gibi 12 yaşındaki Jenk Oz’dan birsürü şey öğrendim. Kimsenin yaşına başına bakmayacaksın bu hayatta. Ne demiş atalarımız?

“ Akıl yaşta değil baştadır.”

Sevgiyle kalın,

iPad’imden gönderildi

49 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page